Noile experimente de laborator efectuate în Japonia arată că sub-tulpina BA2 a Omicron rezistă la tratamente și este mult mai contagioasă.
Potrivit cercetătorilor, sub-tulpina BA2 are anumite caracteristici care duc la o formă mult mai gravă decât variantele precedente. La fel ca Omicron, BA2 face față inclusiv imunizării prin vaccinare. De asemenea, sub-varianta este rezistentă la sotrovimab, tratamentul cu anticorpi monoclonali utilizat în prezent împotriva Omicron.
„Din perspectivă umană, ar putea fi un virus mai rău decât BA.1. Ar putea fi capabil să se transmită mai bine și să provoace o formă mai gravă a bolii”, spune dr. Daniel Rhoads, șeful secției de microbiologie de la Cleveland Clinic, statul Ohio. (CITEȘTE ȘI: OMS SUSȚINE CĂ NU ESTE MOMENTUL SĂ RENUNȚĂM LA RESTRICȚII: ”OMICRON ȘI DELTA ÎNCĂ CIRCULĂ PE SCARĂ LARGĂ”)
„După cum știți, BA.2 este numit ‘Omicron invizibil’, pentru că nu este evidențiat de testele PCR precum este Omicron, ca eșec al genei-țintă S. Prin urmare, laboratoarele trebuie să secvențieze virusul pentru a găsi această variantă. Stabilirea unei metode de a detecta în mod specific sub-varianta BA.2 ar fi primul lucru pe care multe țări trebuie să îl facă”, spune și Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo, care a condus studiul.
Potrivit raportului epidemiologic săptămânal al Organizației Mondiale a Sănătății, BA.2 a devenit dominantă în Bangladesh, Brunei, China, Danemarca, Guam, India, Muntenegru, Nepal, Pakistan și Filipine. În prezent, la noi în ţară, peste 80% dintre cei infectaţi au varianta de bază a tulpinii Omicron, adică BA1.